- Kuhinja: Turska
- Težina: Lagano
-
Priprema15 min
-
Kuhanje45 min
-
Broj osoba4
Ukoliko tražite recept za večeru, recept za piletinu s kuglicama od krompira je odličan izbor. Privlači pažnju svojim izgledom, a tjera da jedete jer ima neodljiv okus. Piletina se priprema zajedno s povrćem, a od pire krompira s maslacem se prave loptice i preko se dodaje umak i sir, a zatim zapeče u pećnici.
Sastojci
Koraci
Kuglice od krompira: Krompir skuhajte u šerpi. Kada se skuha, ocijedite vodu, dodaje 30 g maslaca i 1 malu kašiku soli i izgnječite. Podijelite na 6 jednakih dijelova i oblikujte loptice.
Piletina sa povrćem: U dubokoj tavi zagrijte 4 kašike ulja. Dodajte piletinu i dinstajte 5-6 minuta. Dodajte luk i dinstajte još 2-3 minute. Zatim dodajte papriku i šampinjone. Dinstajte nekoliko minuta uz povremeno miješanje. Dodajte 1,5 malu kašiku soli, 1/2 male kašike bibera i crvenu papriku. Izmiješajte i skinite s vatre.
Curry umak: U šerpu dodajte 30 g maslaca i 1 kašiku ulja. Kada se maslac otopi dodajte brašno i curry i pržite 2-3 minute. Miješajući dodajite mlijeko. Nakon što počne da ključa i da se zgušnjava, smanjite temperaturu i kuhajte još nekoliko minuta i sklonite sa šporeta.
Pećnicu zagrijte na 200°C.
Na dno pekača rasporedite piletinu s povrćem. Na to rasporedite kuglice od krompira, ostavljajući razmaka između njih. Svaku kuglicu prelijte umakom i na kraju dodajte naribane mozzarelle.
Pecite oko 15 minuta ili dok ne porumeni. Prijatno!
Piletina s kuglicama od krompira
Sastojci
Follow The Directions
Kuglice od krompira: Krompir skuhajte u šerpi. Kada se skuha, ocijedite vodu, dodaje 30 g maslaca i 1 malu kašiku soli i izgnječite. Podijelite na 6 jednakih dijelova i oblikujte loptice.
Piletina sa povrćem: U dubokoj tavi zagrijte 4 kašike ulja. Dodajte piletinu i dinstajte 5-6 minuta. Dodajte luk i dinstajte još 2-3 minute. Zatim dodajte papriku i šampinjone. Dinstajte nekoliko minuta uz povremeno miješanje. Dodajte 1,5 malu kašiku soli, 1/2 male kašike bibera i crvenu papriku. Izmiješajte i skinite s vatre.
Curry umak: U šerpu dodajte 30 g maslaca i 1 kašiku ulja. Kada se maslac otopi dodajte brašno i curry i pržite 2-3 minute. Miješajući dodajite mlijeko. Nakon što počne da ključa i da se zgušnjava, smanjite temperaturu i kuhajte još nekoliko minuta i sklonite sa šporeta.
Pećnicu zagrijte na 200°C.
Na dno pekača rasporedite piletinu s povrćem. Na to rasporedite kuglice od krompira, ostavljajući razmaka između njih. Svaku kuglicu prelijte umakom i na kraju dodajte naribane mozzarelle.
Pecite oko 15 minuta ili dok ne porumeni. Prijatno!
Ocijeni